Stretching - What helps and what are their benefits

Οι διατάσεις είναι σημαντικές για να διατηρούνται ευέλικτοι οι μύες και οι αρθρώσεις. Βοηθά επίσης στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας.

Είναι καλύτερο να κάνετε τέντωμα όταν οι μύες σας είναι ζεστοί, κάτι που μπορεί να γίνει κάνοντας μια ελαφριά αερόβια άσκηση πριν από τις διατάσεις. Το τέντωμα των ψυχρών μυών μπορεί να τους βλάψει.

Όταν κάνετε τέντωμα, φροντίστε να τεντώνεστε με ομαλή κίνηση χωρίς να αναπηδάτε. Η αναπήδηση μπορεί να τραυματίσει τους μύες και στην πραγματικότητα να τους κάνει πιο σφιχτούς.

Πέτυχε αυξημένη ευλυγισία με τις διατάσεις

Οι διατάσεις αυξάνουν την ευελιξία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών και στην αύξηση της κινητικότητας. Οι διατάσεις οφελούν επίσης στην ανακούφιση της έντασης και στη μείωση του πόνου στην πλάτη επιμηκύνοντας τους μύες που σφίγγονται όταν κάθεστε ή στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Βοηθά στην πρόληψη του πόνου στη μέση αυξάνοντας την ευλυγισία των μυών στους γοφούς και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Τόσο η στατική όσο και η δυναμική διάταση μπορεί να είναι ευεργετική για τη βελτίωση της ευλυγισίας, αν και η διάταση τύπου ιδιοδεκτικής νευρομυϊκής διευκόλυνσης (PNF) μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στο εύρος κίνησης σε ορισμένα άτομα. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι τακτικές διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν την ευλυγισία των μυών σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Οι στατικές διατάσεις περιλαμβάνουν το κράτημα ενός τεντώματος για 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, το οποίο μπορεί να γίνει οπουδήποτε και είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ρουτίνα προπόνησης. 

Οι δυναμικές διατάσεις είναι μια μορφή διάτασης που βασίζεται περισσότερο στην κίνηση και πρέπει να εκτελείται πριν από την άσκηση για να ζεσταθούν οι μύες και να αυξηθεί η ευλυγισία.

Εάν είστε νέοι σε μια κανονική ρουτίνα διατάσεων, ξεκινήστε αργά και μην πιέζετε τον εαυτό σας σε σημείο πόνου. Οι σωστές ασκήσεις streching δεν πρέπει ποτέ να είναι επώδυνες, αλλά εάν αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια της διάτασης, σταματήστε και μιλήστε με έναν γιατρό.

Ενδυνάμωσε τους μύες σου κάνοντας διατάσεις

Οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών επειδή περιλαμβάνει κίνηση και κράτημα ενός μυός σε όλο το εύρος κινήσεών του. Αυτή η κίνηση βοηθά στην ενδυνάμωση του μυός καθώς τεντώνεται και αν γίνεται τακτικά, ο μυς θα γίνει πιο δυνατός με την πάροδο του χρόνου.

Η εκτέλεση μιας γενικής προθέρμανσης πριν από τις διατάσεις βοηθά τους μύες και τους μαλακούς ιστούς να χαλαρώσουν και να γίνουν πιο ευέλικτοι. Το πολύ νωρίς τέντωμα, πριν ζεσταθεί το σώμα, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Το τέντωμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί επίσης να βλάψει τους μύες. Εάν ένα τέντωμα είναι επώδυνο, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Οι μύες δεν πρέπει να τεντώνονται μέχρι το σημείο του πόνου και η αναπήδηση ενώ τεντώνετε μπορεί να τεντώσει υπερβολικά τους μύες.

Το σωματικό τέντωμα απελευθερώνει τη μυϊκή ένταση μέσω απαλών και φυσικών κινήσεων. Είναι σαν τις διατάσεις που κάνετε στον ύπνο σας ή όταν ξυπνάτε και μπορεί να μειώσει το άγχος όλη την ημέρα. Αυτή η μείωση του στρες είναι ευεργετική τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα.

Οι διατάσεις αυξάνουν το εύρος κίνησης

Η εκτέλεση μιας ποικιλίας ασκήσεων διατάσεων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του εύρους κίνησης μιας μυϊκής ομάδας. Ο στόχος αυτών των διατάσεων είναι να διατηρήσουν τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους ευέλικτους και λειτουργικούς. Οι διατάσεις και τα οφέλη τους μπορούν να πραγματοποιηθούν στατικά ή δυναμικά και ένα άτομο πρέπει πάντα να προθερμαίνεται πριν από streching για να αυξήσει την ευλυγισία των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων.

Η δυναμική διάταση αυξάνει το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης ενώ η στατική διάταση στοχεύει έναν συγκεκριμένο μυ ή μυϊκή ομάδα και αυξάνει το μήκος της. Ένα άτομο θα πρέπει να αποφεύγει να προσπαθεί να τεντώσει περισσότερες από μία μυϊκές ομάδες κάθε φορά, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό.

Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το ποιες ασκήσεις διατάσεων είναι καλύτερες για την τρέχουσα κατάσταση της υγείας ενός ατόμου και τη ρουτίνα άσκησης. Ένα άτομο πρέπει πάντα να εκτελεί ένα τέντωμα σε σημείο έντασης ή ελαφρύ τράβηγμα, όχι πόνο και δεν πρέπει να αναπηδά ενώ εκτελεί μια διάταση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στους μύες και τις αρθρώσεις. Το άτομο θα πρέπει επίσης να κάνει προθέρμανση πριν από τις διατάσεισ που περιλαμβάνει ελαφριά καρδιαγγειακή δραστηριότητα για να αυξήσει τη ροή του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος, κάνοντας τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους πιο εύκαμπτους.

Αυξημένη ροή αίματος με Stretching

Η πράξη του τεντώματος αυξάνει τη ροή του αίματος στους μύες σας, επιτρέποντας στο πλούσιο σε οξυγόνο αίμα να κυκλοφορεί σε όλο το σώμα. Αυτό βοηθά στην παροχή θρεπτικών συστατικών και στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος από τους μύες, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τον πόνο και προάγει την επούλωση.

Οι παθητικές διατάσεις είναι εκείνες που χρησιμοποιούν μια εξωτερική δύναμη (όπως μια πετσέτα, μια ζώνη αντίστασης, τη βαρύτητα ή άλλο άτομο) για να αυξήσουν το τέντωμα, ενώ οι ενεργές και δυναμικές διατάσεις απαιτούν κίνηση και δουλεύουν τους μύες μέσω ενός εύρους κίνησης. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα καλό για το ζέσταμα των μυών και είναι μια εξαιρετική άσκηση πριν από μια προπόνηση υψηλής έντασης ή έναν αθλητικό αγώνα.

Όταν γίνεται σωστά, οι τακτικές streching ασκήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στην πλάτη και στη βελτίωση της στάσης του σώματος. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών και να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας. Αφιερώνοντας χρόνο για διατάσεις κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει τους μύες σας να αισθάνονται χαλαροί και έτοιμοι για τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το υπερβολικό άγχος μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστώντας σας ευάλωτους σε ασθένειες και μολύνσεις.

Πως να αυξήσεις την αντοχή σου με τις διατάσεις

Όταν οι μύες τεντώνονται τακτικά, γίνονται εύκαμπτοι και εύκαμπτοι. Αυτή η ευελιξία σας βοηθά να κινείστε πιο εύκολα, επιτρέποντας στο σώμα σας να χειρίζεται τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής ή τα αθλήματα και τις προπονήσεις με ευκολία. Αυξάνει επίσης τη δύναμη των μυών σας και βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Το παθητικό τέντωμα περιλαμβάνει τη χρήση εξωτερικής δύναμης, όπως η βαρύτητα ή μια ζώνη αντίστασης, για να αυξηθεί η ένταση του τεντώματος. Αυτός ο τύπος διατάσεων γίνεται συνήθως μετά από προπόνηση ή δραστηριότητα και για χαλάρωση.

Ο στόχος είναι να φτάσετε στα όρια του εύρους κίνησής σας χωρίς να προκαλέσετε τραυματισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι χρησιμοποιώντας αργές, ελεγχόμενες κινήσεις και αποφεύγοντας την αναπήδηση κατά τη διάρκεια μιας διάτασης. Ένα ήπιο αίσθημα τραβήγματος κατά τη διάρκεια του τεντώματος είναι φυσιολογικό, αλλά οποιοσδήποτε οξύς ή μαχαιρωμένος πόνος θα πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση για να υποχωρήσετε και να σταματήσετε.

Τα οφέλη των διατάσεων είναι ευρύτατα και μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε ηλικία ή επίπεδο φυσικής κατάστασης. Συνιστάται ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να βοηθήσει στην προετοιμασία του σώματος για να κουβαλήσει περισσότερο βάρος και να μειώσει την πίεση στις αρθρώσεις. Για τους περισσότερους ανθρώπους, λίγα λεπτά διατάσεων κάθε μέρα είναι αρκετά για να κρατήσουν τους μύες ελαστικούς.

Συνδεθείτε στην παρέα μας! 

Bigger.Faster.Stronger

Fitness Training

ΕΠΙΛΟΓΗ

10 + 8 =

Αλλαξε το σωμα σου

Στόχος μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Για εμάς η γυμναστική είναι τρόπος ζωής.

ΚΑΝΕ 1 FREE ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ FITNESSTRAINING - BEST GYMS
© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Fitnesstraining