Υπάρχει άραγε κάποια αλήθεια στην ιδέα ότι αν φάμε βαριά αργά το απόγευμα θα αυξήσουμε το βάρος μας; Οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποιο κλινικό αποτέλεσμα που έχουν τα μεταμεσονύχτια γεύματα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν την ορθότητα της πρότασης.

Βραδυνό γεύμα ή έξτρα γεύμα;

«Αν οι θερμίδες είναι ακριβώς οι ίδιες, τότε δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορά στο βάρος, αλλά η κλινική μου εντύπωση είναι ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γεύματα αργά τη νύχτα, τρώνε περισσότερο», δήλωσε στο New York Times ο δόκτωρ Louis J. Aronne, διευθυντής του πολυσήμαντου προγράμματος ελέγχου του βάρους του NewYork-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center.

Ίσως να καταναλώνουν «ένα έξτρα γεύμα, αν θέλετε, το τέταρτο γεύμα», είπε ο δόκτωρ Aronne. Μελέτες σε φοιτητές κολλεγίου που έτρωγαν αργά το βράδυ έδειξαν ότι είναι πιο πιθανό να πάρουν βάρος.

«Έχει βρεθεί σε μελέτες ότι αν κάποιος καταναλώσει ένα μεγάλο γεύμα λίγο πριν πάει για ύπνο αυξάνονται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα για μια χρονική περίοδο», είπε ο δόκτωρ Aronne. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων «έχουν συσχετισθεί με το μεταβολικό σύνδρομο και την αντίσταση στην ινσουλίνη, που σχετίζονται με την αύξηση του βάρους», είπε.

Ο δόκτωρ Aronne πρότεινε ένα θεωρητικό πλαίσιο για να εξηγήσει γιατί τα γεύματα που καταναλώνονται αργά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. «Αν τρώγατε 500 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά περπατούσατε μετά για λίγο, οι μύες σας θα ανταγωνίζονταν τα λιπώδη κύτταρα για τις θερμίδες και θα τις χρησιμοποιούσαν ως ενέργεια για την φυσική δραστηριότητα», είπε. «Αν όμως τις καταναλώσετε λίγο πριν τον ύπνο, με καμία φυσική δραστηριότητα, ο οργανισμός δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να αποθηκεύσει αυτές τις θερμίδες με τη μορφή λίπους».
Μανίκα Βάσια
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Λ. Δημοκρατίας 47, Μελίσσια/ Τηλ. 2108100520
http://vassiamanika.blogspot.com
[email protected]
http://www.latinaloca.gr
πηγη:http://www.athlisis.gr

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ FITNESS TRAINING - BEST GYMS
© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Fitnesstraining