fitness training

Η σοκολάτα κάνει τους μύες πιο ανθεκτικούς, πώς να «γυμνάζεστε» στο τραπέζι

Οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την αθλητική απόδοση όσο και μια σκληρή προπόνηση. Και όταν ασκείστε και τρώτε μικρές δόσεις αυξάνετε την απόδοσή σας κατά 50%. Ακριβώς αυτό αποδεικνύει μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ), που δημοσιεύθηκε από την Journal of Physiology.

Χρησιμοποιώντας ποντίκια ως πειραματόζωα, οι συντάκτες της έρευνας ανέλυσαν την αθλητική απόδοση, τη μυϊκή κόπωση, τον αριθμό των τριχοειδών αγγείων και την παραγωγή νέων μιτοχονδρίων – των «υπερδυνάμεων» του κυττάρου – στην καρδιά και τους μύες μετά από άσκηση και χορήγηση 1 mg/kg επικατεχίνη, ένα συστατικό του κακάο, δύο φορές την ημέρα.

Μετά από 15 ημέρες τα ζώα που είχαν λάβει το μόριο παρουσίασαν αύξηση αθλητικής απόδοσης και αντοχή στην κόπωση των μυών, 50 και 30% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα οι ερευνητές εντόπισαν μια αύξηση του αριθμού των τριχοειδών αγγείων που τροφοδοτούν τους μύες με οξυγόνο καθώς και τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων. Αυτά τα δύο γεγονότα είναι που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια αερόβιας άθλησης, και είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της αντοχής στην κόπωση κατά την άσκηση και κατ’επέκταση βοηθούν σε σκληρότερες προπονήσεις.

Το μέτρο είναι το κλειδί

Όταν πρόκειται για φαγητό και ποτό, μέτρο είναι το όνομα του παιχνιδιού. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος είναι να περιορίσετε την πρόσληψη σε ένα ποτό τη νύχτα, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι το Σαββατοκύριακο. Ένα-δύο κοκτέιλ στο πονηρό είναι μια χαρά, αρκεί να θυμάστε να πίνετε πολύ νερό ανάμεσά τους.

Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε εντελώς τη σοκολάτα, είναι καλή ιδέα να επιμείνετε σε μπάρες μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% κακάο. Δεν είναι μόνο καλύτερο για εσάς, είναι και διασκεδαστικό να τρώτε. Σε αντίθεση με πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, η σοκολάτα τείνει να σας κάνει να νιώθετε ικανοποιημένοι, κάτι που οδηγεί σε λιγότερη υπερκατανάλωση τροφής. Στην πραγματικότητα, η σοκολάτα είναι στην πραγματικότητα καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών από το κόκκινο κρασί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Η μετριοπάθεια είναι το όνομα του παιχνιδιού όταν πρόκειται για άτομα που έχουν επίγνωση της υγείας και δεν είναι μυστικό ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι κακό. Ωστόσο, το σωστό μείγμα μπορεί να πάει πολύ μακριά. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η μαύρη σοκολάτα με περισσότερο από 50% κακάο περιέχει υψηλότερα επίπεδα μιας ουσίας που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη ή PEA, η οποία μπορεί να είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ευφορίας.

Ροή του αίματος

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού. Βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να συμβάλει σε καρδιακές παθήσεις.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η μαύρη σοκολάτα μειώνει επίσης τα επίπεδα του στρες. Περιέχει μονοξείδιο του αζώτου, ένα αγγειοδιασταλτικό, το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος. Το μονοξείδιο του αζώτου παράγεται από το ενδοθήλιο, το οποίο επενδύει τις αρτηρίες.

Οι ηλικιωμένοι με νόσο της περιφερικής αρτηρίας (PAD), μια πάθηση που προκαλεί πόνο στα πόδια όταν περπατούν, μπορεί να περπατήσουν περισσότερο μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου είναι υψηλότερα σε όσους τρώνε μαύρη σοκολάτα από ό,τι σε αυτούς που καταναλώνουν σοκολάτα γάλακτος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen ανακάλυψαν ότι μετά την κατανάλωση μιας ράβδου μαύρης σοκολάτας, το αίμα των εθελοντών είχε υψηλότερα επίπεδα πολυφαινολών, οι οποίες διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η αύξηση της ροής του αίματος ήταν αρκετή για να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να περπατήσουν ένα επιπλέον έντεκα τοις εκατό της διαδρομής προς τον προορισμό τους.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι ηλικιωμένοι με κακή κυκλοφορία στα πόδια μπορεί να είναι σε θέση να περπατήσουν πιο μακριά μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο περπάτησαν κατά μέσο όρο σαράντα πόδια πιο πέρα ​​μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος.

Χοληστερίνη

Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι μόνο νόστιμη, είναι επίσης μια υγιεινή για την καρδιά τροφή που μπορεί να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και φλαβονόλες, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου αρκετών παραγόντων καρδιακής νόσου.

Τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Αυτές οι ενώσεις έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι φλαβανόλες του κακάο έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν καθορίσει εάν αυτό είναι το μόνο όφελος της σοκολάτας.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εμποδίζουν τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης να οξειδωθούν και να φράξουν τις αρτηρίες σας. Το κακάο περιέχει επίσης θεοβρωμίνη, ένα ήπιο διεγερτικό που δρα όπως η καφεΐνη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η θεοβρωμίνη βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβονόλες στη σοκολάτα αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και την καρδιά. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, του χρόνου αντίδρασης, της μνήμης και της οπτικο-χωρικής επίγνωσης.

Το κακάο και η σοκολάτα έχουν επίσης μια ποικιλία από άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι χαλαρώνουν και διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και υποστηρίζουν τη χαλάρωση και την ηρεμία. Βοηθούν επίσης στην πέψη.

Καρδιαγγειακή υγεία

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην καρδιαγγειακή υγεία είναι πολλά. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την κυκλοφορία και προστατεύει από τις βλάβες από τον ήλιο.

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση του μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονόλες, οι οποίες είναι ισχυρές ενώσεις που καταπολεμούν τις ασθένειες. Επιπλέον, το στεατικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στο κακάο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Το κακάο έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει τις επιρρεπείς στην οξείδωση μορφές της LDL χοληστερόλης. Ωστόσο, τα στοιχεία για αυτόν τον σύνδεσμο είναι ελάχιστα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας αύξησε την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου στον οργανισμό. Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα σημαντικό μόριο που βοηθά στην υποστήριξη της κυκλοφορίας του αίματος.

Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή την καθυστέρηση του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες.

Η μαύρη σοκολάτα βοηθά την ικανότητα του σώματός σας να επεξεργάζεται τη ζάχαρη, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μιας πραγματικής μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Μια άλλη μελέτη ανακάλυψε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να έχετε ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Μνήμη

Η σοκολάτα έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με οφέλη για την υγεία και πιστεύεται ότι ενισχύει τη μνήμη. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει πλήρως τις πλήρεις επιπτώσεις της κατανάλωσης σοκολάτας στο μυαλό σας.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν τον εγκέφαλό σας από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλό σας. Αυτή η αύξηση της ροής του αίματος ισοδυναμεί με καλύτερη μνήμη.

Τα φλαβονοειδή, οι φυτικές ουσίες που βρίσκονται στη σοκολάτα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και μειώνουν τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με ερευνητές, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τον χρόνο αντίδρασης. Δεν είναι γνωστό πόσο διαρκούν αυτά τα οφέλη. Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να εντάξετε καθημερινά στη διατροφή σας μια μικρή μερίδα σοκολάτας.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να καθορίσει εάν η κατανάλωση σοκολάτας ή όχι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της επεισοδιακής μνήμης σας. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα τόσο της λευκής όσο και της μαύρης σοκολάτας.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές στρατολόγησαν νέους ενήλικες, 18-24 ετών, και τους έγραψαν σε ένα πρόγραμμα πανεπιστημιακού πτυχίου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία στις δύο ομάδες.

Μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις από εκείνους που έτρωγαν λευκή σοκολάτα. Επιπλέον, όσοι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα εμφάνισαν μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεσή τους.

Μάθηση

Υπάρχει πληθώρα μελετών για το θέμα, αλλά λίγοι εκλεκτοί έχουν ένα πόδι στον ανταγωνισμό. Εν ολίγοις, τα οφέλη του θηρίου του κακάο είναι πιο πιθανό να είναι άφθονα, αν όχι στην κοιλιά σας, παρά στην κοιλιά σας. Ακολουθούν μερικές από τις πιο σχετικές μελέτες, μια σύντομη λίστα με τις αξιοσημείωτες. Ως επί το πλείστον, η πλειονότητα των δοκιμών θα είναι άνδρες και γυναίκες, ηλικίες που κυμαίνονται από δέκα έως σαράντα και κάτι και οι υπόλοιπες κοόρτες θα είναι ένα μείγμα των φύλων. Ως εκ τούτου, αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να δοκιμάσετε τα οφέλη του θηρίου του κακάο.

Υγεία του δέρματος

Η προσθήκη μαύρης σοκολάτας στη διατροφή σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία του δέρματός σας. Περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για το δέρμα σας.

Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε κακάο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Το κακάο στη μαύρη σοκολάτα ενισχύει την κυκλοφορία και αυξάνει την ποσότητα κολλαγόνου στο δέρμα σας. Αυτό βοηθά να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό, εύπλαστο και νεανικό.

Περιέχει επίσης μαγνήσιο, το οποίο βοηθά το σώμα σας να κοιμάται καλύτερα. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό είναι ο χαλκός, ο οποίος προάγει την ανάπτυξη των κυττάρων και μειώνει τη φλεγμονή.

Είναι επίσης γεμάτο με φλαβανόλες, οι οποίες προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Αυτές οι ενώσεις ενισχύουν τη ροή του αίματος και προάγουν την ενυδάτωση, ώστε να έχετε πιο λαμπερό δέρμα.

Οι φλαβανόλες βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και της γήρανσης και στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος. Είναι επίσης χρήσιμα στην πρόληψη δερματικών παθήσεων όπως η ακμή και το έκζεμα.

Η σοκολάτα είναι επίσης μια καλή πηγή μαγγανίου, ένα απαραίτητο μέταλλο που βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Περιέχει επίσης σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό, που βοηθούν στην υποστήριξη της παραγωγής κολλαγόνου.

Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης υψηλή σε φυτικές ίνες. Τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών βρίσκονται σε μια ουγγιά μαύρης σοκολάτας. Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Συμπέρασμα

Η ελπίδα, εξηγούν οι επιστήμονες, είναι ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι χρήσιμη και να αποτελέσει τη λύση στην απώλεια μυικής μάζας που παρατηρείται σε προχωρημένες ηλικίες συνήθως και σχετίζεται με τη γήρανση.

Συνδεθείτε στην παρέα μας! 

Bigger.Faster.Stronger

Fitness Training

ΕΠΙΛΟΓΗ

15 + 11 =

Αλλαξε το σωμα σου

Στόχος μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών.

Για εμάς η γυμναστική είναι τρόπος ζωής.

ΚΑΝΕ 1 FREE ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ FITNESSTRAINING - BEST GYMS
© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Fitnesstraining