Τα συμπτώματα της υπερκόπωσης (πίνακας 1) δύσκολα γίνονται αντιληπτά γιατί ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ψυχολογικής προέλευσης, όπως επιθετικότητα, κατάθλιψη και απάθεια ή σωματικής προέλευσης, όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός κατά την ηρεμία, υψηλή πίεση αίματος, αδυναμία και ασυνήθιστες αλλαγές στη σύνθεση του σώματος.

Πίνακας 1

Συμπτώματα υπερκόπωσης

Μειωμένη αντοχή

Αδυναμία

Αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα

Μείωση του σωματικού βάρους

Μείωση της αερόβιας ικανότητας

Υψηλή πίεση αίματος

Μειωμένη εναπόθεση γλυκογόνου

Υψηλός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας

Τάση για μυϊκούς τραυματισμούς

Επιθετικότητα

Κατάθλιψη

Απάθεια

Αυξημένος καταβολισμός μυϊκού ιστού

Τα όρια που η υπερπροπόνηση επιφέρει θετικά αποτελέσματα ή οδηγεί στην υπερκόπωση είναι ασαφή καιδιαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Κάποια άτομα μπορούν να δεχθούν υψηλά επίπεδα έντασης για 2 έως 3 εβδομάδες. Άλλα άτομα όμως μπορούν να υπερπροπονηθούν μόνο για μερικές μέρες (πίνακας 2). Για το λόγο αυτό και με βάση τηναρχή της περιοδικότητας και την αρχή της υπερφόρτωσης τα επίπεδα έντασης στην προπόνηση πρέπει να μειώνονται κάθε 3 έως 5 εβδομάδες.

Πίνακας 2

Παράγοντες που οδηγούν στην υπερπροπόνηση

Διάρκεια προπόνησης

Συχνότητα προπόνησης

Συχνότητα προπόνησης/μυϊκή ομάδα

Ένταση προπόνησης

Ταχύτητα επαναλήψεων

Διάλειμμα μεταξύ των σετ

Τεχνικές προπόνησης

Σωστή διατροφή

Σωστός ύπνος

Ο όρος υπερκόπωση είναι γενικός και τον χρησιμοποιούμε για δύο διαφορετικούς τύπους υπερκόπωσης.

Ο ένας τύπος υπερκόπωσης προέρχεται από την αύξηση του όγκου της προπόνησης ή της έντασης της προπόνησης ή και των δύο μαζί. Αυτού του είδους η υπερκόπωση είναι μικρής διάρκειας. Τα συμπτώματα αυτού του τύπου παύουν να υπάρχουν μετά από μια μικρή ξεκούραση ή μείωση του όγκου και της έντασης στην προπόνηση.

Ο άλλος τύπος υπερκόπωσης προέρχεται από αυξημένο όγκο προπόνησης και αυξημένη συχνότητα προπόνησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτού του είδους η υπερκόπωση είναι μακράς διαρκείαςκαι τα συμπτώματα γίνονται δύσκολα αντιληπτά. Τα συμπτώματα αυτού του είδους υπερκόπωσης παύουν να υπάρχουν μετά από πλήρη ξεκούραση αρκετών εβδομάδων.
Γιώργος Σκόλιας,
MScΕργοφυσιολόγος.
Πηγή:www.maximumfitness.gr

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ FITNESS TRAINING - BEST GYMS
© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Fitnesstraining