του Νικόλα Γεωργιακώδη Πρόκειται για μια από τις πιο «γνωστές» σκελετικές παθήσεις παγκοσμίως, όμως ακόμα και σήμερα σύμφωνα με διεθνείς και ελληνικές στατιστικές, περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες και Ελληνίδες πάσχουν από οστεοπόρωση. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή στην χώρα λαμβάνουν αγωγή πρόληψης καταγμάτων μόλις 300.000 συμπατριώτες μας, με αποτέλεσμα να μην αποφεύγονται πολλές χιλιάδες κατάγματα στους υπόλοιπους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί ως έχοντες ανάγκη θεραπευτικής αγωγής. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες των αριθμών αυτών, πέραν των σημαντικών ελλείψεων στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, είναι η άγνοια γύρω από τη σημαντική αυτή πάθηση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, συγκεντρώσαμε δέκα «συνηθισμένες» ερωτήσεις για κάθε ενδιαφερόμενο.

Τι είναι;

Η οστεοπόρωση είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική. Αποτελεί νόσο χαρακτηριζόμενη από προοδευτική απώλεια της οστικής μάζας του σκελετού, που έχει σαν συνέπεια την ελάττωση της μηχανικής αντοχής των οστών. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα οστά να γίνονται λιγότερο ανθεκτικά και συνεπώς πιο εύθραυστα. Έτσι, άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό να πάθουν κάποιο κάταγμα το οποίο πολλές φορές, ανάλογα με το βαθμό της νόσου, προκαλείται χωρίς να ασκηθεί αξιόλογη δύναμη.

Ποιά είναι τα αίτια της οστεοπόρωσης και ποιοί οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της;

Η εμμηνόπαυση στις γυναίκες και η πάροδος της ηλικίας και στα δύο φύλα. Άλλα αίτια μικρότερης σημασίας είναι η διατροφή πτωχή σε ασβέστιο και βιταμίνη D, η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς, η θεραπεία με μεγάλες δόσεις θυροξίνης και το κάπνισμα. Η κληρονομικότητα, η μεγάλη ηλικία, οι ανωμαλίες στην περίοδο, και η θεραπεία με κορτιζόνη αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συνήθως δεν εμφανίζεται με συμπτώματα, σε προχωρημένο όμως στάδιο μπορεί να προκληθούν πόνοι στη μέση, απώλεια ύψους και κύφωση. Τα σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται μετά από κατάγματα που μπορεί να προκληθούν είτε αυτόματα είτε μετά από πτώσεις. Η οστεοπόρωση είναι καθαρά… γυναικεία; Πηγή:http://www.in2life.gr

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ FITNESSTRAINING - BEST GYMS
© Created by Spiral Mango - All Rights Reserved Fitnesstraining