Λυκοβρυση 210 2851810 | Μεταμορφωση 2114012024 | Αιγαλεω 2105989339

 

4 χρήσιμοι ξηροί καρποί

Συγκεκριμένα οι ξηροί καρποί που είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και προάγουν την γενικότερη υγεία του οργανισμού είναι:

Τα καρύδια περιέχουν ω-3 λιπαρά και είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και ελλαγικό οξύ, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια σε βλαβερές ουσίες του οργανισμού. Οι πολυφαινόλες σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά δρούν σαν ασπίδα προστασίας για την υγεία της καρδίας μας.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε που δρά σαν δυνατό αντιοξειδωτικό και έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες ενώ παρέχει προστασία στην καρδία. Τα αμύγδαλά είναι επίσης μια καλή φυτική πηγή ασβεστίου που βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και κάλιου που βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε δυαλιτές φυτικές ίνες που προάγουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε μαγγάνιο, ουσία που συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων και είναι συστατικό που βρίσκεται σε πολλά ένζυμα.

Τα φυστίκια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως νιασίνη και φυλλικό οξύ) και φυτικές στερόλες που σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα φιστίκια επίσης είναι μια άριστη πηγή πρωτεϊνών. 1/3 του φλιτζανιού φιστίκια παρέχει το 25% περίπου της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας του οργανισμού σε πρωτεΐνη.

Γιατι ξηροί καρποί

Συμπερασματικά, οι ξηροί καρποί έχουν καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά σαν μέρος μια ισορροπημένης διατροφής. Αν και είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά δέν θα πρέπει να γίνεται αλόγιστη κατανάλωση των ξηρών καρπών γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες ( 160-180 θερμίδες τα 30γρ) και μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να καταναλώνονται χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία όπως π.χ προσθήκη αλατιού και επικάλυψη με σοκολάτα γιατί τα αρνητικά θα υπερτερούν των θετικών που προσφέρουν.
Γιάννης Κερίμης BSc, MSc, R.D. (USA)
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.ikerimis.com/
Πηγή:http://www.athlisis.gr

Summary
Ξηροί Καρποί
Article Name
Ξηροί Καρποί
Description
Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικές ουσίες όπως αντιοξειδωτικές ουσίες, ακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες και θα πρέπει να κατ αναλώνονται συχνά αλλά σε μικρές ποσότητες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε θερμίδες.
Author

Ρυθμίσεις | Cookie settings

Χρησιμοποιούμε Cookies στον Ιστοτοπο | We are using Cookies on our website.